Kváskový žitno-špaldovo-pšeničný chléb

Tento recept mám od Jitky Pomahačové a je prostě skvělý. A překvapivě jednoduchý. Stačí si jen sehnat kvásek.. Ta vůně, která provoní váš domov, je jedinečná.  

Náhled
Tisk receptu
Zavřít

Kváskový žitno-špaldovo-pšeničný chléb

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření: 30 minut
  • Celkový čas: 3 hodin 30 minut

Suroviny

  • 1 pl Kvásku, (z lednice)
  • 450 g Vody
  • 340 g Žitné chlebové mouky
  • 200 g Špaldové mouky
  • 200 g Pšeničné mouky
  • 2 čl Soli
  • 1 čl Kmínu

Postup

  • 1)

    Nejprve si uděláme rozkvas a to tak, že smícháme lžcící v plastové míse 1 lžící kvásku, 140 g vody a 140 g žitné mouky. Necháme stát 8-12 hodiny na teplém místě. (Poznáme, že je hotový podle toho, že bude lehce vypoulený)

  • 2)

    V dalším kroku záleží na tom, zda máte Thermomix nebo ne. Pokud ano, celý rozkvas dáte do TM a přisypete zbytek mouky žitné, špaldové a pšeničné, přidáte 310 g vody a přidáte sůl a kmín. Dáte program těsto na 3 minuty.
    Pokud TM nemáte, zadělejte ručně nebo v jiném robotu. 

  • 3)

    Vyklopte na hodně pomoučněný vál a překládejte ze strany do středu, aby se vytlačily vzduchové bubliny. Do ošatky a nechat 2-3 hod kynout (v létě je proces rychlejší, objem se musí zdvojnásobit)

  • 4)

    Ve vyhřáté troubě rozpalte plech, chleba pošlete z prkýnka včetně pečícího papíru do trouby a pečte na co nejvyšší teplotu 10 minut s hrnečkem vody. Poté snižte teplotu na 230 st C a pečte 20 minut. 

Poznámka

Malý TIP: pokud máte troubu s funkcí páry, nemusíte dávat hrneček, dejte dávku páry. Případně se dá chléb péct v remosce.

Ošatku vysypejte moukou se škrobem – nikdy nevymývat!!!