Pikantní fazolová polévka

6 prosince, 2020

Tuhle polévku mohu jen doporučit Je to zkrátka fofrem hotovo a mohu potvrdit, že i dětem velice chutná. Polévka je bohatá na protein (díky fazolím).

Náhled
Tisk receptu
Zavřít

Pikantní fazolová polévka

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porcí: 5
  • Kalorie 1993 kJ/476 kcal

Suroviny

  • 300 g Bílých fazolí, (lze nahradit i červenými, a pro zrychlení lze použít i fazole v plechovce :-) )
  • 1600 g Vody
  • 120 g Cibule , na půl
  • 2 stroužky Česneku
  • 2 pl Oleje
  • 1 pl Hladké mouky
  • 1 čl Sladké papriky
  • 1 čl Pálivé pariky, (pro děti méně)
  • 1 ks Zeleninového bujonu
  • 4 ks Párků na kolečka
  • 80 g Rajčatového protlaku, (jedna malá konzerva)
  • 1 čl Mletého pepře
  • 1 čl Soli
  • 1 čl Tabasca, (pro děti nedávám)
  • 2 ks Papriky na plátky
  • 1 snítka Čerstvé petržele

Postup

  • 1)

    V případě, že použijete suché fazole, pak je zalijte litrem vody a nechte přes noc namočené (doporučuji se lžičkou soli, protože tím se rozbourají nežádoucí antinutrienty, které zatěžují zažívací prostředí) a poté vařte na sporáku 40 minut. V případě fazolí v konzervě tento krok můžete přeskočit.

  • 2)

    Poté vložte do TM cibuli, česnek a sekejte 5 sek/R5. Setřete stěrkou ze stěn mixovací nádoby. 

  • 3)

    Přidejte olej a restujte 5 min/120st C/ R1

  • 4)

    Přidejte 600 g vody, bujón, párky, uvařené a slité fazole, rajčatový protlak, pepř, sůl, tabasco a vařte 10 min/100 st C/R1

  • 5)

    Ozdobte petrželkou a dobrou chuť 🙂

Nutriční hodnoty na 1 porci

Kalorie1993 kJ/476 kcal
Tuky24.3g
Sacharidy40.2g
Vláknina12.4g
Proteiny23.1g