Tento recept mám od Jitky Pomahačové a je prostě skvělý. A překvapivě jednoduchý. Stačí si jen sehnat kvásek.. Ta vůně, která provoní váš domov, je jedinečná.
Kváskový žitno-špaldovo-pšeničný chléb
- Čas
- Popis
- Foto
- Suroviny
- Postup
- Poznámka
- Nutriční hodnoty
Kváskový žitno-špaldovo-pšeničný chléb
- Příprava: 3 hodin
- Vaření: 30 minut
- Celkový čas: 3 hodin 30 minut
Suroviny
- 1 pl Kvásku, (z lednice)
- 450 g Vody
- 340 g Žitné chlebové mouky
- 200 g Špaldové mouky
- 200 g Pšeničné mouky
- 2 čl Soli
- 1 čl Kmínu
Postup
- 1)
Nejprve si uděláme rozkvas a to tak, že smícháme lžcící v plastové míse 1 lžící kvásku, 140 g vody a 140 g žitné mouky. Necháme stát 8-12 hodiny na teplém místě. (Poznáme, že je hotový podle toho, že bude lehce vypoulený)
- 2)
V dalším kroku záleží na tom, zda máte Thermomix nebo ne. Pokud ano, celý rozkvas dáte do TM a přisypete zbytek mouky žitné, špaldové a pšeničné, přidáte 310 g vody a přidáte sůl a kmín. Dáte program těsto na 3 minuty.
Pokud TM nemáte, zadělejte ručně nebo v jiném robotu. - 3)
Vyklopte na hodně pomoučněný vál a překládejte ze strany do středu, aby se vytlačily vzduchové bubliny. Do ošatky a nechat 2-3 hod kynout (v létě je proces rychlejší, objem se musí zdvojnásobit)
- 4)
Ve vyhřáté troubě rozpalte plech, chleba pošlete z prkýnka včetně pečícího papíru do trouby a pečte na co nejvyšší teplotu 10 minut s hrnečkem vody. Poté snižte teplotu na 230 st C a pečte 20 minut.
Poznámka
Malý TIP: pokud máte troubu s funkcí páry, nemusíte dávat hrneček, dejte dávku páry. Případně se dá chléb péct v remosce.
Ošatku vysypejte moukou se škrobem – nikdy nevymývat!!!