Prezidentská bábovka

Tak to je lahoda vážení.

Vypadá honosně a stejně tak i chutná. Přesně tak si představuji moučník První republiky, kdy se při čaji o páté podávala 🙂 

Jde o jeden z receptů z kuchařky na platformě Cookidoo, která jde ruku v ruce s Thermomixem. 

Náhled
Tisk receptu
Zavřít

Prezidentská bábovka

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkový čas: 1 hodina 5 minut
  • Porcí: 12
  • Kalorie 23057 kj, 5490 kcal

Suroviny

  • 100 g Vlašských ořechů
  • 50 g Čokolády na vaření
  • 6 ks Vajec
  • 200 g Másla, plus na vymazání formy
  • 200 g Krystalového cukru
  • 1 ks Vanilkového cukru
  • 250 g Smetany, (min 30 % tuku)
  • 300 g Polohrubé mouky , plus na vysypání formy
  • Moučkový cukr, na posypání

Postup

  • 1)

    Předehřejte troubu na 180 st. C a formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.

  • 2)

    Do mixovací nádoby vložte ořechy a sekejte 8 sek/R 7 (pro ty co nemají TM6 použijte svůj mixér, který je schopný nasekat ořechy na drobno), přendejte do misky a odložte stranou. Totéž udělejte s čokoládou 7 sec/R 8. Vyčistěte mixovací nádobu.

  • 3)

    Nyní si oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte bílky (v TM nasaďte šlehací metličku a 6 min/R 3,5) Přendejte si bílky do misky. Poté vložte do mixovací nádoby žloutky, smetanu, mouku, kypřící prášek do pečiva, nasekané ořechy, čokoládu a smíchejte v těsto (v TM míchejte 1 min/R 5).

  • 4)

    Poté vmíchejte opatrně našlehaný sníh z bílků. Vlijte do formy na bábovku a pečte cca 45 min (180 st. C). Nechte bábovku vychladnout 15 minut ve formě. 

  • 5)

    Poté vyklopte, nechte zcela zchladnout a podávejte… třeba k čaji o páté 🙂

Poznámka

Tip: pro bezlepkový způsob stačí v tomto případě jen vyměnit mouku za bezlepkovou, já pooužila Shar na sladké pečení. A místo smetany jsem použila alternativní smetanu ke šlehání (bohužel dovezená z Německa) a musím říct, že rozdíl je v tomto případě jen těžko rozeznatelný.  

NUTRIČNÍ HODNOTY NA 1 PORCI

Kalorie23057 kj, 5490 kcal
Tuky364g
Sacharidy475g
Vláknina17g
Proteiny102g