Posvícenecké koláčky Lenky G.

Tohle je prostě neskutečná pecka. Není to recept pro každou neděli, už jen proto tomuto receptu přikládám notnou dávku výjimečnosti. Jak sám název napovídá, jedná se o posvícenecké koláčky… 

Vesnice slaví posvícení první neděli po svátku, jehož jménem je zasvěcený místní kostel. Odjakživa to tedy byla slavnost, která se konala jednou ročně. 

V Thermomixu můžete následovat recept na Moravské koláče a pouze upravte poměr surovin. 

Náhled
Tisk receptu
Zavřít

Posvícenecké koláčky Lenky G.

  • Příprava: 2 hodin 30 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkový čas: 3 hodin
  • Porcí: 36
  • Kalorie 32827 kj/7841 kcal

Suroviny

Těsto

  • 1 ks Čerstvého droždí
  • 100 g Cukru
  • 250 g Mléka
  • 500 g Polohrubé mouky
  • 120 g Másla
  • 2 ks Žloutků
  • 1,5 čl Soli
  • 1 pl Rumu
  • Citronová kůra

Tvarohová náplň

  • 500 g Tvarohu, (ideální je v kostce - ne ve vaničce, protože příliš teče)
  • 4 ks Vanilkového cukru
  • 2 pl Rumu
  • 1 ks Žloutku
  • Citronová kůra, (případně cukr - dle chuti)

Maková náplň

  • 120 g Maku
  • 15 g Másla
  • 40 g Cukru
  • 150 ml Mléka
  • 1 pl Rumu
  • Citronová kůra z jednoho citronu

Drobenka a dokončení

  • 100 g Polohrubé mouky
  • 100 g Másla na kousky
  • 50 g Cukru
  • 1 ks Vejce rozšlehané, na potření koláčku
  • Rozinky , na ozdobu
  • Mandle napůl, na ozdobu

Postup

  • 1)

    Těsto  

    1. Zadělejte kvásek. V TM do mixovací nádoby vložte droždí, cukr, mléko a hřejte 1 min/37st C/R2
    2. Přidejte mouku, máslo, žloutky sůl, rum, citr kůru a hněťte 3 minuty na program těsto. (nebo ručně nebo v jiném robotu zadělejte těsto do hladké konzistence)
    3. Těsto přendejte do mísy a nechte 2 hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravte náplně a drobenku. Těsto občas promíchejte vařečkou (když hodně nakyne.. Vytlačíte tím tak bubliny)
  • 2)

    Tvarohová náplň 

    1. Do čisté mixovací nádoby nasaďte šlehací metličku. Vložte tvaroh, vanilkový cukr, rum, žloutek, citrónovou kůru a šlehejte 20 sek/ R4, přendat do mísy a odložit stranou.
  • 3)

    Maková náplň 

    1. Do čisté mixovací nádoby vložte mák a sekejte 30 sek/R 9. (Případně umelte mák v mlýnku)
    2. Přidejte máslo, cukr, mléko, rum, citr kůru a promíchejte 5 sek/R5
    3. Duste 5 min/100st C/zpětný chod/R3. (Nebo v kastrůlku povařte 5 minut)
  • 4)

    Drobenka a dokončení 

    1. Do čisté a suché mix nádoby vložte ingredience na drobenku a míchejte 7 sek/R 5 nebo použijte prsty a žmolte do požadované konzistence.
    2. Těsto rozdělte na 36 dílů a tvořte kuličky, nechte chvíli kynout na pekáči, najděte si např skleničku s malým rovným dnem a vytlačte do kuličky, potřete kraje žloutkem, a dle uvážení potřete náplní. Ozdobte a dejte péct na cca 10 min na 180 st. C. (Než jsou okraje do zlatova)

 

NUTRIČNÍ HODNOTY NA 1 PORCI

Kalorie32827 kj/7841 kcal
Tuky368g
Sacharidy844.4g
Vláknina60g
Proteiny194.1g