Švestky kam se podíváš

Co nás napadne při slově švestka? Mě osobně povidla, paradoxně jsem povidla nikdy neměla ráda. Přišla jsem jim na chuť až v dospělosti (důkazů na fakt, že se chutě časem i věkem mění, mám víc než dost 🙂 No ale fantazii se meze nekladou a se švestkami se dají dělat hotové divy (kynutý švestkový koláč, plněné bramborové knedlíky s mákem, švestkový nákyp, zavařené švestky), není zanedbatelný ani podíl na jejich blahodárný vliv na naše zdraví. Jsou plné minerálních látek jako je vápník, fosfor, draslík či hořčík a je obohacen i o vitamin E. Myslím, že každý z nás už dostal doporučení požít švestky, či švestkový kompot v případě zácpy. Podporují správnou funkci střev, ale i krevní oběh. 

Dnes se zaměříme na zmíněná povidla.. Zkusila jsem pro vás několik verzí, resp. Několik způsobů, jak se dostat k několika skleničkám povidel. Ve všech případech jsem pecky (respektive můj týmový hráč Michal, tímto ti děkuji miláčku 🙂 ) vypeckovala. Pro všechny způsoby také platí, že po dokončení nalijte do skleniček, zakápněte kapkou rumu (konzervace), otočte víčkem dolu, nechte vychladnout a hotovo! Povidla poznáte, že ze lžíce či vařečky odpadávají.. Nikoliv odtékají.

Náhled
Tisk receptu
Zavřít

Švestky kam se podíváš

Suroviny

Thermomix TM6 - VARIANTA 1

  • 2 kg Švestek
  • 350 g Cukru
  • 350 pl Rumu

Thermomix TM6 - VARIANTA 2

  • 1 kg Švestek
  • 400 g Cukru
  • 0,07 l Octa
  • 1/2 kl Skořice
  • Badián
  • Rum

Vaření v litinovém hrnci

  • 5 kg Švestek
  • 1,6 kg Cukru
  • 2 pl Octa
  • Badián
  • Skořice

Pečení v litinovém hrnci

  • 2 kg Švestek
  • 4 pl Rumu
  • 0,07 l Octa
  • Badián
  • Skořice
  • BEZ CUKRU

Postup

Thermomix TM6 - VARIANTA 1

  • 1)

    Vložíte 2 kg vypeckovaných švestek do Thermomixu a při rychlosti 8 budete sekat 30s, přidáte 350 g cukru a 4 polévkové lžíce rumu, nastavíte si 99 minut, 105 stupňů, R3 a na víčko silně doporučuji dát VAROMA mísu, a tím si ušetříte nervy s poprskanou kuchyní 🙂 

    A pozor!!!! Máte volno! No fakt.. Prostě máte volno.. Nehlídejte, neřešte, jděte si zaběhat, lehnout do vany, číst knížku, jděte za dětmi, meditovat nebo prostě cokoliv co zrovna potřebujete jít dělat 🙂 no a po hodině a půl zkontrolujte stav povidel (hodně záleží na švestkách, jak druhu, tak jejich vyzrálosti) a pokud ještě není ideální stav, prostě přidejte půl hodiny 🙂 

Thermomix TM6 - VARIANTA 2

  • 1)

    Švestky vypeckované zasypeme cukrem a necháme pod pokličkou (s troškou vzduchu) louhovat přes noc, aby pustily šťávu. Druhý den dáme do TM a opět nasadíme VAROMA, abychom zabránili prskání, nastavíme Varoma R2 na 60 minut. Poté snížíme teplotu na 80-90 stupňů a vaříme R2 po dobu 120 min. Dle potřeby přidáváme dobu vaření. Koření přidáme ke konci.   

Vaření v litinovém hrnci na plotně (v mém případě indukční deska)

  • 1)

    Vaříte a vaříte než se odpaří voda, příliš nemíchejte, ale občas je to nutné, vařte při velmi nízké teplotě. Velká nevýhoda tohoto způsobu je, že vás čeká několik hodin odpařování.. Hlídání. Ale proces lze přerušit! A pokračovat klidně druhý den. Nicméně je to postup ze všech nejdelší.  

Pečení v litinovém hrnci

  • 1)

    Pečeme, po 2 hodinách mrkneme, jak to dopadlo (nevýhoda – trouba dostala trošku zabrat, jde se uklízet)

    Švestková povidla bez cukru se dají nazvat švestkami v BIO kvalitě, jelikož neobsahují cukr (no dobře.. Původ rumu není tak jednoznačný.

Poznámka

Závěrem bych chtěla říct, že všechny způsoby mají chuťově velmi podobný (ne-li stejný) výsledek. 1. způsob je velmi výhodný ve své jednoduchosti, rychlosti a společně se způsobem druhým… ve své čistotě a bezstarostnosti. 2. způsob je o něco delší a pracnější, 3. způsob je asi nejběžnější a není to žádné drama, ale zaprskanému okolí varné desky se prostě neubráníte (obložila jsem kuchyňskými ubrousky) a tento způsob je časově nejnáročnější, dělala jsem je zhruba 6-7 hodin, na druhou stranu ale 5 kg najednou. Což lze ovšem zvládnout prvním způsobem i v Thermomixu. 

Švestková povidla pečená jsou bez cukru přirozeně kyselejší, připomínají chuťově sušené švestky, ale i tento způsob (až na čištění trouby) má něco do sebe.. 

Přeji dobrou chuť a hurá na Honzovy buchty, kynutý koláč, moravské koláčky nebo na cokoliv co vám lebedí na jazyku 🙂