Co nás napadne při slově švestka? Mě osobně povidla, paradoxně jsem povidla nikdy neměla ráda. Přišla jsem jim na chuť až v dospělosti (důkazů na fakt, že se chutě časem i věkem mění, mám víc než dost 🙂 No ale fantazii se meze nekladou a se švestkami se dají dělat hotové divy (kynutý švestkový koláč, plněné bramborové knedlíky s mákem, švestkový nákyp, zavařené švestky), není zanedbatelný ani podíl na jejich blahodárný vliv na naše zdraví. Jsou plné minerálních látek jako je vápník, fosfor, draslík či hořčík a je obohacen i o vitamin E. Myslím, že každý z nás už dostal doporučení požít švestky, či švestkový kompot v případě zácpy. Podporují správnou funkci střev, ale i krevní oběh.
Dnes se zaměříme na zmíněná povidla.. Zkusila jsem pro vás několik verzí, resp. Několik způsobů, jak se dostat k několika skleničkám povidel. Ve všech případech jsem pecky (respektive můj týmový hráč Michal, tímto ti děkuji miláčku 🙂 ) vypeckovala. Pro všechny způsoby také platí, že po dokončení nalijte do skleniček, zakápněte kapkou rumu (konzervace), otočte víčkem dolu, nechte vychladnout a hotovo! Povidla poznáte, že ze lžíce či vařečky odpadávají.. Nikoliv odtékají.