Já je prostě miluji už od dětství nebo mi to možná připomíná snídaně z dětství. Je pravda, že si nepamatuji, že by je někdo z rodiny pekl, znala jsem jen ty kupované, ale můžu vás ujistit, že pokud si zažijete postup a ochutnáte domácí, na ty z obchodu vás pravděpodobně přejde chuť.
Loupáky s mákem
- Čas
- Popis
- Foto
- Suroviny
- Postup
- Poznámka
- Nutriční hodnoty
Loupáky s mákem
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkový čas: 1 hodina 30 minut
- Porcí: 16
- Kalorie 780 kJ/186 kcal
Suroviny
- 250 g Mléka
- 60 g Cukru krupice
- 1/2 ks Čerstvého droždí
- 500 g Hladké mouky
- 80 g Másla
- 2 ks Žloutků, 1 do těsta, 1 na potření
- 20 g Vanilkového cukru
- 1/2 čl Citronové kůry
- 1 špetka Soli
- Máku, na posypání
Postup
- 1)
Do mixovací nádoby TM vložte mléko, cukr, 1/2 kostky droždí a míchejte 2 min/37 st C/R2
Bez TM – udělejte si kvásek - 2)
Přidejte mouku, rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a hně’tte 5 min na program těsto. (Případně ručně zadělejte těsto do hladké konzistence). Odložte těsto vykynout na teplé místo.
- 3)
Rozehřejte si troubu n 180 st. C
- 4)
Vykynuté těsto rozdělte na 12 kousků, vyválejte trojúhelníky a ty zarolujte do tvaru rohlíků. Dejte na pečící papír, potřete rozšlehaným žloutkem a bohatě posypte mákem. Pečte cca 15-20 min .
- 5)
Nechte vychladnout a s chutí do nich 🙂
Nutriční hodnoty na 1 porci
Kalorie | 780 kJ/186 kcal |
Tuky | 6.1g |
Sacharidy | 27.8g |
Vláknina | 1.5g |
Proteiny | 4.5g |