Loupáky s mákem

Já je prostě miluji už od dětství nebo mi to možná připomíná snídaně z dětství. Je pravda, že si nepamatuji, že by je někdo z rodiny pekl, znala jsem jen ty kupované, ale můžu vás ujistit, že pokud si zažijete postup a ochutnáte domácí, na ty z obchodu vás pravděpodobně přejde chuť. 

Náhled
Tisk receptu
Zavřít

Loupáky s mákem

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkový čas: 1 hodina 30 minut
  • Porcí: 16
  • Kalorie 780 kJ/186 kcal

Suroviny

  • 250 g Mléka
  • 60 g Cukru krupice
  • 1/2 ks Čerstvého droždí
  • 500 g Hladké mouky
  • 80 g Másla
  • 2 ks Žloutků, 1 do těsta, 1 na potření
  • 20 g Vanilkového cukru
  • 1/2 čl Citronové kůry
  • 1 špetka Soli
  • Máku, na posypání

Postup

  • 1)

    Do mixovací nádoby TM vložte mléko, cukr, 1/2 kostky droždí a míchejte 2 min/37 st C/R2
    Bez TM – udělejte si kvásek

  • 2)

    Přidejte mouku, rozpuštěné máslo, žloutek, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a hně’tte 5 min na program těsto. (Případně ručně zadělejte těsto do hladké konzistence). Odložte těsto vykynout na teplé místo.

  • 3)

    Rozehřejte si troubu n 180 st. C

  • 4)

    Vykynuté těsto rozdělte na 12 kousků, vyválejte trojúhelníky a ty zarolujte do tvaru rohlíků. Dejte na pečící papír, potřete rozšlehaným žloutkem a bohatě posypte mákem. Pečte cca 15-20 min .

  • 5)

    Nechte vychladnout a s chutí do nich 🙂

Nutriční hodnoty na 1 porci

Kalorie780 kJ/186 kcal
Tuky6.1g
Sacharidy27.8g
Vláknina1.5g
Proteiny4.5g